Snel-info
Kleurcode:
Geel
Er mag gevlogen worden.
Voorzichtigheid geboden!
Laatste update: 02/03/2019
Kleurcode informatie

Grasmaaien:

Geen maaibeurten gepland.

Volgende vliegdagen:

  • ma 22 april : Paasmaandag
  • wo 1 mei : Feest vd Arbeid
  • do 30 mei : O.H. Hemelvaart
Alle extra vliegdagen

Weersituatie op PMF:

5_Knuffelvliegen_2012__228_Dirk.jpg

Beginnen met modelvliegen


Modelluchtvaart

De mens is al lang gefascineerd door vliegen. Jammer genoeg is het niet voor iedereen weggelegd om piloot te worden in een echt vliegtuig. Veel toegankelijker is de modelluchtvaart.

Deze hobby houdt echter veel meer in dan enkel vliegen. Je moet een beetje handig zijn om je vliegtuig te kunnen bouwen en onderhouden. Daarnaast leer je ook veel bij, vooral op technisch gebied: aërodynamica, mechanica, elektronica, houtbewerking, noem maar op.
Vooral voor de jeugd is dit interessant omdat ze al doende met al deze technieken in contact komt.

Modelvliegen doe je in een vereniging, samen met andere modelbouwers. Zij kunnen je helpen en tips geven. Je doet er kennis en ervaring op (die je op jouw beurt ook weer door kunt geven.)

We beoefenen onze hobby in de vrije natuur. Zo moeten we niet alleen rekening houden met de weerselementen, ook ons terrein moet onderhouden worden.

Kortom, modelluchtvaart is veel meer dan met vliegtuigjes spelen.

Eerste stappen

Als je wilt beginnen met de hobby kom je best eens langs, nog voor je naar de winkel gaat. We kunnen je uitleg geven en weten je te vertellen welk materiaal je nodig hebt. Zo vermijd je dat je dingen koopt waar je eigenlijk niet veel mee kunt doen. We brengen je ook in contact met een begeleider die je zal leren vliegen.

Eens je het vliegen onder de knie hebt kun je verschillende kanten uit: acrobatie, zweven, schaalmodellen, helikopters, straaljagers, elektro-vliegen, indoorvliegen,...

Kostprijs

Net zoals elke andere hobby kost modelbouw geld, maar hoeveel je er aan uitgeeft bepaal je zelf. Als je begint met de hobby, koop je met 500 à 600 euro al het materiaal dat je nodig hebt. Dat lijkt misschien veel geld, maar veel van die spullen gaan jaren mee.

Lid worden

Als je geïnteresseerd bent om met modelvliegen te beginnen en lid te worden van Pampa ModelFighters (PMF) ben je elk weekend ’s namiddags welkom op ons terrein. Er is dan altijd wel iemand aanwezig die je meer informatie kan geven. Je kunt er ook vrijblijvend terecht met al je vragen omtrent modelvliegen.

Modelbouw is net als de echte luchtvaart sterk gereglementeerd en het is dus onmogelijk om deze hobby als individu te beginnen. Een vereniging zoals PMF stelt zijn leden in staat de hobby veilig en sportief te kunnen beoefenen. PMF is aangesloten bij de Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML), de overkoepelende vereniging van Belgische modelbouwclubs. VML zorgt ervoor dat modelvliegers via hun club verzekerd zijn tegen ongevallen.

De vereniging PMF

De vzw Pampa ModelFighters PMF is net zoals elke vereniging in België aangesloten bij een overkoepelend orgaan. Voor Vlaanderen is dat de Vereniging voor Modelluchtvaartsport VML, voor Wallonië de Association d'Aéromodélisme AAM.
VML en AAM vormen samen de Belgische Modelluchtvaartliga BML die ons vertegenwoordigd bij de Koninklijke Belgische Aero club KBAC en bij de internationale Fédération Aéronautique Internationale FAI.

Modelluchtvaart is tevens via het B.O.I.C en de K.B.A.C. als sport erkend door het Internationaal Olympisch comité en heeft in Vlaanderen steun van BLOSO.

Het terrein van PMF is gelegen op het militair schietveld in Houthalen-Helchteren, te bereiken via de Sonnisstraat.

Elk jaar gaan er een aantal evenementen door op PMF, het meest bekende evenement is onze ‘Jets over Pampa’, een internationaal gekende vliegshow met modelbouwstraaljagers.

Nog vragen ?

Dan kun je steeds elke zaterdag- en zondagnamiddag (als het een beetje weer is) op ons terrein terecht. Meer info en een routebeschrijving vind je op deze pagina.

In deze documenten vind je uitgebreide info:

  • Uitgebreide informatie over modelvliegen en hoe de opleiding in z'n werk gaat: Aspirant motorvliegen.
  • Dit document kan interessant zijn om eens te lezen maar je moet dit zeker niet studeren als je wilt beginnen met modelvliegen: Basis aërodynamica.

Je hebt Adobe Reader nodig om de bestanden te openen. Je kunt dat hier gratis downloaden.

Deze documenten zijn opgesteld door VML, de Vlaamse Vereniging voor Modelluchtvaart en genomen van hun website uit deze pagina. Je vindt er ook nog meer documenten over o.a. het brevetvliegen.

De tekst op deze pagina is genomen uit 'Modelvliegen, een veelzijdige hobby', een foldertje over modelbouw geschreven voor en door PMF.